Den lyse katastrofen. Linda Boström Knausgård og Linn Ullmann

Sted Litteraturhuset i Oslo

Hjemmeside

Vi är en ljus familj kunde hon säga, min mor, fastän pappa bara låg där på sängen och stirrade in i väggen medan han levde. Var är ljuset? frågade jag henne med ögonen.

Ellen er elleve år og har sluttet å snakke. Hun bor i en stor leilighet i Stockholm med moren og storebroren som hun er litt redd for. Faren er død, etter at Ellen spurte Gud om å ta livet av ham. En gang var de fire en familie med piknikkurv. Moren, skuespiller med suksess, var kledd som om det alltid var kamera til stede. Barna og virkeligheten var publikum. Nå er de alle på randen av katastrofe.

Novellesamlingen Grand mal fra 2011 regnes som Linda Boström Knausgårds litterære gjennombrudd. Nå kommer hun med sin andre roman, med tittel Velkommen til Amerika, som ble nominert til Augustprisen for Årets svenske skjønnlitterære bok. Den norske oversettelsen er ved Monica Aarsprong.

Hvem er vi når vi ikke lenger lar språket konstituere oss? Hvem er en skuespiller når hun prøver seg i verdens kanskje mest krevende og klisjéfylte rolle, den som noens mamma?

Linn Ullmanns siste roman, De urolige, handlet i likhet med Böstrøm Knausgårds bok om relasjoner i en kunstnerfamilie. Nå møtes de to på Litteraturhusets scene.