bestselgerlisten33-2014

Flere nykommere på ukens bestselgerliste

Boknett

Det er tre nykommere på den skjønnlitterære listen; «Jeg har et teppe i tusen farger» av Anne B. Ragde, «Kaptein Supertruse og den bioniske

busegutten» av Dav Pilkey, og «De fem årstidene» av Gaute Heivoll.

Listen over generell litteratur har to nykommere: «Hvorfor ser du aldri babyduer?» av Nina Kristiansen og «Den norske ølrevolusjonen» av H. Hatland.

Det er også delt 15. plass på generell liste.

Skjønnlitteratur

Anne B. Ragde: Jeg har et teppe i tusen farger

Anne B. Ragde har skrevet frem et motsetningsfylt portrett av en sterk og kompromissløs alenemor med jobb som maskinkjører på en plastposefabrikk, en kvinne med en stor,

men ubenyttet intellektuell kapasitet og en usvikelig tro på høyresiden i norsk politikk, kombinert med en usedvanlig evne til å trylle frem overdådige måltider fra et tomt spiskammer.

Denne kvinnen er Annes danske mor, Birte, som døde på senvinteren i 2012. Med humor og kjærlighet skildrer Ragde gode og onde dager fra oppveksten i Trondheim før og etter

foreldrenes skilsmisse, og fra årene da Anne selv flyttet hjemmefra og stiftet familie. Den siste tiden Birte levde, var preget av unødige lidelser på et underbemannet sykehjem.

Det var rystende å se sin egen mor dø som en fremmedgjort og uverdig pasient.
"Jeg har et teppe i tusen farger" er en gripende roman om livsmot og trass, om savnet av nærhet, om takknemlighet og ukjent lengsel - og om hvordan man unngår at kalkunen blir tørr.

 

Dav Pilkey: Kaptein Supertruse og den bioniske busegutten: del 1: snørrmonsteret

Thomas og Harald har som vanlig havnet i en vanskelig situasjon. Det siste påfunnet deres har fått den frekke nerden Melvin til å se rødt, og han er klar for å ta hevn.

Men da Melvin prøver å forvandle seg selv til en superhelt, blir ting bokstavelig talt klissete - en bionisk busegutt blir født. Kan Kaptein Supertruse vinne over det nyskapte, gigantiske

busemonsteret eller vil verden gå under i strie strømmer av ekkelt snørr? Ha lommetørkleet klart!

 

Gaute Heivoll: De fem årstidene

Han vil male. Når han pensjoneres skal han endelig få tid. I trettifire år har han vært konduktør på toget mellom Oslo og Stavanger, og til sammen har han tilbakelagt en strekning

tilsvarende femtini ganger rundt jorden. Nå skal han hjem. Til malingen. Til hagen. Til henne. Men året som kommer skal bli helt annerledes enn det han har sett for seg. 
Høsten 2012 får Gaute Heivoll for første gang se de mange filmopptakene bestefaren gjorde våren og sommeren 1978. Der får han se mormoren, sine unge foreldre, og ikke minst seg selv

som nyfødt gutt. Men det mest fremtredende i opptakene er likevel hagen, som besteforeldrene pleiet med kjærlighet og omsorg. 
I De fem årstidene har Heivoll skrevet fram en tapt verden, som tross sin lille utstrekning framstår i stor prakt og rikdom. Det er en roman om å kjempe mot elg og grevling, om å skaffe

vann til blomstene, om å holde seg fast i hverandre. En roman om å dø. En roman om å elske. Om nødvendigheten av å skape mens man ennå har mulighet.

 

 

Generell litteratur

Nina Kristiansen: Hvorfor ser du aldri babyduer?

Folk lurer på de rareste ting, og nettavisa forskning.no kan hjelpe. Spørsmål om alt mellom himmel og jord sendes til spalten "Spør en forsker",  og fageksperter i Norge og resten av verden gir svar.
Her får du det aller beste fra den populære spalten: 80 overraskende, interessante og morsomme spørsmål med lærerike svar samlet i en gavebok til nysgjerrige i alle aldre.

Du får svar på det du har undret deg over og det du ikke visste at du lurte på - alt fra om vi kunne klart oss uten månen til hvorfor noen situasjoner føles kleine.

 

Hugo Ivan Hatland, Gahr Smith-Gahrsen, Skjalg Ekeland: Den norske ølrevolusjonen

I denne boka forteller Hugo Ivan Hatland de spennende historiene om ni utvalgte norske bryggerier: Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ringnes, Hansa, Voss Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri,

Kinn Bryggeri, Ægir og 7 Fjell Bryggeri. Dette er historier om dugnadsånd, gründere med stort pågangsmot og sterk kompromissløshet. Vi møter en rekke ildsjeler som har levd ut

drømmen om å skape det perfekte ølet, og de har blitt belønnet med at stadig flere nordmenn ønsker å smake på nye øltyper. 
Boka har egne bryggekapitler for de som brygger selv, skrevet av Gahr Smith-Gahrsen. Blant de over 40 oppskriftene, finner du detaljerte fremgangsmåter for brygging av stout,

porter, surøl, lys lager, pale ale, belgisk øl, juleøl, old ale og barley wine. Smith-Gahrsen forteller om sine egne erfaringer som brygger, og deler tips og råd med leseren.
Boka er rikt illustrert med fotografier av Skjalg Ekeland. Denne gaveboka er et must for alle som brygger selv eller har et lidenskapelig forhold til norsk øl. 

 

 

Om Boklista

Bokhandlerforeningen innhenter hver uke salgstall fra bokhandlerkjedene i Norge.
Boklista utarbeides ukentlig og viser salget av ny litteratur, det vil si bøker som er utgitt inneværende og foregående år.
Boklista består av tre lister som viser de 15 mest solgte bøkene innenfor skjønnlitteratur, generell litteratur og billigbøker (pocket).
Sperrefrist for Boklista er fredag morgen.