Hjort, Vigdis - Foto Fredrik Aarff

Vinnerne av Brageprisen 2014

boknett

Brageprisene for 2014 ble delt ut tirsdag 18. november under en festforestilling i Dansens hus. Brageprisvinnerne 2014 er:

Skjønnlitteratur
Tittel: Ensomheten i Lydia Ernemans liv
Forfatter: Rune Christiansen
Forlag: Forlaget Oktober
Ensomheten i Lydia Ernemans liv er en fortelling om en svensk veterinær. Handlingen driver sakte fremover, uten noen egentlige stopp på veien. Likevel skjer det viktige ting i Lydia Ernemans liv; begge hennes foreldre dør, hun treffer en mann, hun får et barn – men alle disse erfaringene fremstår som likestilte, de er intet mer enn erfaringer i et livsløp, ingen viktigere enn de andre. Vi møter et vanlig menneskes strid som den framtrer i et alminnelig liv. De små tingene og erfaringene er like viktige som de store livsomveltende hendelsene. Romanen blir en meditasjon rundt lykken og håpet, hvor disse verken problematiseres eller kritiseres direkte. Stemningen som skrives fram, romanens handling og språket det hele svøpes i, utgjør en harmonisk helhet kjennetegnet av en elegant letthet. Romanen er ikke trist, men rører samtidig ved en stor og håndterlig ensomhet.

Barne- og ungdomsbøker
Tittel: Badboy: Steroid
Forfatter: Annette Münch
Forlag: Cappelen Damm
Annette Münch har skrevet en ungdomsbok med tydelig ærend. I likhet med jentene kan også unge gutter av i dag kjenne seg presset til å presentere en perfekt kropp. Bokas Casper er ved å lide tap på alle fronter, familiært, sosialt og erotisk, og kroppsbygging framstår som en trylleformel for kjapp restaurering av selvbildet. Men denne snarveien viser seg etter hvert å bli en pinefull, kjemisk infisert blindvei. Med imponerende sakkunnskap og med selvsagt, hjemmekjent håndtering av romanens gutteperspektiv har Münch maktet å gi en dyptloddende framstilling av den unge Caspers lidelser. Den ytre dramatikken forsterkes mot et knallsterkt klimaks, samtidig som en ond sirkel av fortielser, hans egne og andres, strammer alle knuter. Det hele nøstes elegant og overbevisende opp til slutt. Casper reddes ut av sin mentale innesperring med medmenneskelig, ikke steroid hjelp. Dette er en bok som skårer høyt,både kunstnerisk, etisk og som mulig vaksine mot kroppsmisbruk.
Sakprosa
Tittel: Den største forbrytelsen
Forfatter: Marte Michelet
Forlag: Gyldendal
I Den største forbrytelsen gir Marte Michelet en velskrevet og rystende skildring av den norske
jødeforfølgelsen som er unik i nyere norsk sakprosa. Hun spenner opp et bredt lerret og forteller
historien til en jødisk familie, en norsk nazist og en tysk gestapo-offiser. Med utgangspunkt i familien Braude gir Michelet en levende beskrivelse av det det jødiske miljøet på Grünerløkka i Oslo i mellomkrigstiden. På en nesten uutholdelig måte følger hun de fire familiemedlemmene som ble deportert helt frem til de gasses i hjel og dør i de tyske konsentrasjonsleirene. Michelet har også gjort en stor jobb i å grave frem hvordan antisemittismen preget deler av det norske samfunnet, og fokuserer særlig på den hensynsløse advokatsønnen Stian Bech jr. og hans vei inn i nazismen. At Holocaust var en tysk plan får hun frem med historien om gestapooffiseren Wilhelm Wagner, som var ansvarlig for registreringen av jødene i Norge. Ved å basere seg på ny forskning, egen gransking av norske og tyske arkiver og på intervjuer, forteller forfatteren den viktige historien om hvordan nordmenn svek jødene og tok aktivt del i Holocaust. Den største forbrytelsen kaster et skarpt og avslørende lys over det mørkeste kapitlet i norsk historie.

Åpen klasse: noveller og essays
Tittel: Vinternoveller
Forfatter: Ingvild H. Rishøis
Forlag: Gyldendal
Ingvild H. Rishøis Vinternoveller består av tre fortellinger om mennesker som kjemper med seg selv og en tøff hverdag mens de drømmer om en enklere morgendag. Selv om livssituasjonene til
hovedpersonene skiller seg markant fra hverandre, er alle novellene gjennomstrømmet av den samme forståelsen og empatien. Rishøi skriver med dyp psykologisk innsikt og et skarpt blikk for de sosiale betingelsene som preger Oslos østlige drabantbyer, området der novellene utspiller seg. Språket er presist og ujålete på samme tid, og usedvanlig godt avstemt karakterene og miljøet. Kjærlighet er et gjennomgangstema i Vinternoveller, mot er et annet. Som forteller har Rishøi begge deler i rikt monn: Hun utviser stor omsorg for menneskene hun har gitt litterært liv, og hun tør å gi dem en hjelpende hånd når de trenger det som mest.

Hedersprisen 2014
Vigdis Hjort
Årets hederspris går til en person som på litteraturens vegne har satt mye på spill, har våget mye og markert seg som en svært modig skikkelse. En person som kjennetegnes for sin særegne ordkunst og sin spesielle rolle i norsk offentlighet; som menneske, kunstner og ikke minst som litterær artist. Vi skal til et omfattende forfatterskap som stadig utfordrer med tankevekkende og underholdende prosa. Et betydelig litterært prosjekt som fanger situasjoner og erfaringer i språk som er skremmende presist, og med et synlig etisk engasjement som ofte er forankret hos Søren Kierkegaard. Gjennom sine fascinerende litterære portretter gjør hun med stor selvfølge også de kvinnelige erfaringene universelle, og utforsker på denne måten det som er selve nerven i forfatterskapet; de eksistensielle grunnvilkårene for mennesker og menneskelighet i vår samtid.
Brages hederspris 2014 går til en av våre mest markante forfattere som med sin politisk-personlige litteratur evner å sette fyr på hele det norske hus, Vigdis Hjorth.