Bokpris 002

Nina Lykke tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2014

boknett

Fredag 12. september ble Nina Lykke tildelt Bokhandelens forfatterstipend 2014. Lykke mottok stipendet som er på 60.000 kroner. Tildelingen fant sted under åpningen av Oslo Bokfestival.

Bokhandelens forfatterstipend skal i utgangspunktet gå til forfattere i etableringsfasen, og utgjør tilsammen 320.000 kroner, som blir fordelt av Det litterære Råd i Den norske Forfatterforening. Som tidligere år er stipendet også denne gang delt i to summer på 60.000, som går til forholdsvis nye, og sterke, forfatterskap, og et større stipend på 200.000 kroner som går til en særlig framstående utgivelse fra bokåret 2013. Nina Lykke mottok det ene stipendet på kr. 60.000.

I juryens begrunnelse for tildelingen til Lykke heter det blant annet at:

«Nina Lykke (f. 1965) debuterte i 2010 medOrgien, og andre fortellinger, en samling poengterte og humoristiske noveller … Språket er enkelt og glassklart, med nyanser og kontraster som interesserer og engasjerer; her finnes frydefulle øyeblikk og mørke nedslag, i fint samspill. I 2013 kom romanenOppløsningstendenser; en fortelling om menneskelig havari … en historie som både er svartsynt og humoristisk. Hun makter å fortelle noe om måten vi lever livene våre på; her anskueliggjøres innsikter om hvem vi er, sammen og alene, og det er, som i debuten, mørkt og frydefullt, iskaldt og med varme. Lykke har et skarpt og treffende blikk på de samfunnsmessige strukturene, og på hvor skjør plassen vår er i hierarkiet ….Oppløsningstendenserer en fascinerende, egenrådig roman. Til tross for mørket som finnes i denne boka, er det en oppløftende tekst å lese. Lykke makter å se det lille mennesket i det store sosiale nettet, og hun skriver seg inn bak fasadene vi omgir oss med, inn mot smertefulle eksistensielle sannheter. Dermed er det også sagt at vi har grunn til å se fram til det videre forfatterskapet hennes». 

Pressemelding: Forlaget Oktober