Nye bøker

Bor det en jævel i oss alle? : befal og vakter i Auschwitz

Bor det en jævel i oss alle? : befal og vakter i Auschwitz

ISBN
9788269285901
Innbinding
Innbundet
Type
Romaner
Forlag
Fjorden forlag

Var det indoktrinering, radikalisering, massesuggesjon og gruppepress, elle var de tyske vaktene og offiserene noen jævler før de kom til Auschwitz, eller ble de det? Tiltrakk leiren folk med unike legninger, eller kan djevelskapen vekkes i oss alle? Romanen vil få leseren til å spørre seg selv: Kunne det vært meg?

Leirens hverdagsliv beskriver de ulike inngangene de utkommanderte soldatene bærer med seg, og hvilken forkvaklet propaganda de utsettes for. Hva gjør det med dem, og hvilke valgmuligheter hadde de egentlig?

Romanen tar oss med på en reise der både ondskap og kjærlighet utforskes fra den siden vi ikke tidligere er så vant til å få denne historien: Fra hendene og tankene til dem som utførte de ufattelige massemordene.

Prestesønnen Hans Friedrich Steiner kom til Auschwitz våren 1941. På den tiden ble all avretting foretatt av vaktene ansikt til ansikt med fangene, og prestesønnens første tid i leiren bød på store kvaler. I en periode kom han i kontakt med jødiske kvinner på kjøkkenet, og han forelsket seg i Hanna. Et umulig kjærlighetsforhold tok en vending ved en dramatisk hendelse.

Livet til Kommandant Rudolf Höss og hans over- og underordnede er en parallell historie, blant annet med lederutfordringer knyttet til en stab av illojale mellomledere.

Boken er en blanding av fakta og fiksjon. Fakta om alt som handler om det øverste befalet og hendelsene i leiren. Fiksjon hva angår vakter og lavere befal. «En bok ingen vil skrive, men mange vil lese» var kommentaren forfatteren fikk fra instruktøren for de tyske guidene i Auschwitz.