Nye bøker

Ulvehunger

Ulvehunger

ISBN
9788283152036
Innbinding
Innbundet
Type
Ungdomsbøker
Forlag
Omnipax

I romanen følger vi Vuk fra han er fjorten år til andre verdenskrig tar slutt fire år seinere. Det er en brutal fortelling om en lite omtalt del av norsk krigshistorie. Den handler om to brødre, om synet på menneskeverd, hva unntakstilstander gjør med mennesker, og hva man er i stand til å gjøre under ekstreme forhold. Romanen er basert på virkelige hendelser.

I april 1941 ble Jugoslavia angrepet av Tyskland, Italia og Ungarn. Dårlig utstyrt, og tvunget til å forsvare seg på flere kanter, måtte Den Jugoslaviske Kongelige Hæren gi tapt etter elleve dager. Det oppsto raskt lokale motstandsgrupper, men nazistene slo hardt ned på dem. I juni 1942 kom de første jugoslaviske krigsfangene til Norge. De endte opp i leirer i Nord-Norge og Trøndelag. Vuk kunne vært en av dem.

Fra 14 år og oppover.

«Boken skildrer krigens groteske forhold og en ung, homofil gutts kamp for hevn. Den er sanselig og intens, nærmest dirrende av undertrykte følelser [...] en interessant fortelling om et lite belyst område av norsk krigshistorie.» Karen Frøsland Nystøyl, Periskop.no

Forfatteren av «Ulvehunger» er født og oppvokst i Trondheim og har hovedfag i sosialantropologi. Familien var involvert i smugling av flyktninger over svenskegrensa under andre verdenskrig, så Mittet har alltid vært interessert i denne siden av norsk historie. Grandonkelen var en av lederne for den kommunistiske motstandsbevegelsen i Trondheim fram til han ble henrettet i 1943.