Tittelkollisjon_Mentor

Søk i Mentor for å unngå tittelkollisjon

Bokbasen

I siste nummer av Bok og Samfunn (nummer 5 2016) diskuteres det i artikkelen Tittelkollisjon hva man gjør om flere bøker har samme tittel og hvordan man kan forsøke å unngå dette. Tittelkollisjon bør unngås fordi en boktittel kan være registrert som varemerke og det kan føre til forveksling hos kunder. Løsningsforslaget som fremmes til hvordan man kan unngå dette er å søke for å se om den tittelen man vurderer allerede finnes, noe man enkelt kan gjøre i Mentor.

Mentor er et webbasert søkeverktøy hvor man kan søke opp bøker og varer fra de aller fleste forlag i Norge. I Mentor kan man søke på for eksempel tittel, forfatter, emner eller ISBN for å finne bøker. Alle søk gjøres mot Den norske Bokdatabasen som i dag inneholder omfattende informasjon om over 270 000 titler. Av disse 270 000 titlene er omtrent 72 000 i salg i dag, mens resten er historiske data fra tilbake til 1980-tallet. Det er altså enkelt å undersøke om en boktittel har blitt brukt tidligere for å unngå tittelkollisjon. 

Det er i dag i overkant av 1 200 ulike forlag som har avtale om å registrere bøker i Mentor, noe som betyr at bredden av utgivere er godt representert. Alle forlag som har inngått utgiveravtale med Bokbasen har fri tilgang til å se sine egne titler i Mentor. Alle har også mulighet til å abonnere på fullversjonen av Mentor hvor man får en fullstendig oversikt over alle norske titler.

Hvis man for eksempel søker på «Hjemkomsten» i Mentor får man et søkeresultat på over 200 titler:

Hvis man videre tar ut de bøkene som kun har ordet «Hjemkomsten» i sin tittel får man opp følgende oversikt på 18 titler som alle har forskjellige forfattere:

Hjemkomsten er bare en av titlene som er hyppig brukt, man kan også finne en oversikt over hvilke titler som ofte går igjen. Her har vi søkt i bokgrupper for norske og oversatte romaner og finner følgende resultat når vi filtrerer på bokens hovedtittel: