Thema_1.3_boknett

Ny versjon av klassifikasjonssystemet Thema

Bokbasen

Versjon 1.3. av det internasjonale klassifikasjonssystemet Thema ble lansert i april 2018. I denne versjonen er det lagt til ca. 260 nye emnekategorier og 150 nye kvalifikatorer. Det er også gjort endringer i enkelte termer og noter.

Bokbasen har fortløpende foretatt reklassifisering og tatt i bruk de nye kodene. Disse endringene distribueres løpende til våre kunder, både i Mentor og til nettbokhandel o.l.

Blant nye koder som er spesielt relevante for norske brukere av Thema er:

AKTR Nasjonal- og folkedrakter som vil brukes på bøker om bunader, folkedrakter osv.

Thema_Mentor2

FYR Serielitteratur og YFZR Serielitteratur for barn og ungdom: disse kodene tilsvarer norske varegrupper 41010/11 og 47020/21, og gjør det enkelt å identifisere serieromaner slik at man kan lage egen visning og/eller kategori for disse og søke på dem.

Det er også lagt til nye koder for bl.a. jegerprøven, båtførerprøven og hagearbeid, samt at det er lagt til flere kategorier under helse, som gjør at man kan spesifisere at bøker handler om Alzheimer, kreft, avhengighet, psykiske problemer, ADHD, ensomhet og søvnproblemer.

For barne- og ungdomsbøker er det lagt til en rekke nye kategorier for populære emner som sjørøvere; riddere og borger; kjæledyr; sosiale medier; drager, vampyrer, varulver, zombier, feer og alver.

Thema_1.3

En flerspråklig browser for Thema finner du her:

https://ns.editeur.org/thema/nb

Norsk oversettelse kan lastes ned her:

https://www.editeur.org/151/Thema/